expo 14-18

Na meer dan 40 jaar gepassioneerd verzamelen, bestuderen en documenteren van militaria, materiaal en documenten afkomstig van het ‘oerconflict’ in het Europa van de 20ste eeuw opende in 2009 het oorlogsmuseum ‘Le Poilu’ in Alkmaar haar deuren.

Oorlogsmuseum Le Poilu voorzag in een groeiende interesse in de geschiedenis van de eerste wereldoorlog op een manier die tot dan toe in Nederland niet zichtbaar was geweest; diorama’s van taferelen aan het westelijk front in Frankrijk. Helaas heeft verkoop van het pand waarin het museum was gehuisvest ertoe geleidt dat in 2018 de deuren moesten sluiten.

Direct na de sluiting ontvingen wij veelvuldig de vraag wanneer deze bijzondere expositie weer opnieuw te bezichtigen is. Veel is er nog te vertellen en te laten zien over de geschiedenis van de eerste wereldoorlog. Daardoor hebben wij het plan opgevat niet een traditioneel museum te openen, maar een reizende expositie samen te stellen. Veel willen we er nog niet over kwijt, er moet nog veel gebeuren. Uitgangspunt van deze expositie is het verhaal achter de gestorven soldaat.